Dokončovací práce na výstavbě stanice a kamery

Základní výstavba stanice se pomalu, ale jistě blíží ke svému konci. Webové stránky by mohly být dokončeny oficiálně spuštěny tak do 14-ti dní.

7Mpx kamera je už je dávno sestavená a i zaběhnutá. Jen nastal problém v elektronice kdy z neznámých důvodů odešel datový port na základní desce celého kamerového systému. Nyní se čeká na doručení nové základní desky a počítám, že do 14-ti dní by mohla být kamera nainstalována na obecním úřadě Hovězí.

Krom toho budu nejspíše v nejbližší době stavit novou kameru na vlek do Vranče v Novém Hrozenkově kde se nejspíše stávající webkamera odporoučela do věčných lovišť. Rovněž ke kameře přibude nějaká malá meteostanice. Kamera bude mít rozlišení 10Mpx, ale z kapacitních důvodů bude výstup snížen asi na 3Mpx, což je mimo jiné stále x krát více než nabízí v současnosti drtivá většina webkamer na světě. :)

Pokud jde o další hardware tak se budu snažit v nejbližší době přidat Senzor sluneční aktivity a UV senzor založený na 1-wire technotlogii.
Dnes jsem jsem řešil různé Hardwarové záležitosti. V posledních 14-ti dnech se ukázalo několik problémů se senzorovým systémem který se zasekl a třeba i na několik hodin byly „zmraženy“ data na stejné hodnotě.
Ukázalo se, že za celým problémem nejspíše stojí dotekový displej centrální jednotky, který nejspíše sám „mačkal tlačítka“ a to způsobilo chybu v příjmu dat z čidel. Jelikož je celý systém ovládán dálkově, doteková klávesnice byla odpojena. Teď to chce několik dní počkat zda celou chybu opravdu způsobovala doteková klávesnice.

Dnes jsem dořešil problém se srážkoměrem. Aktuálně se používá srážkoměr z jednotky WH1080. Jeho problém je chybné čtení srážek. Naštěstí používám program který tyto chybné data detekuje a odstraní z výstupu který zasílá na tento web a na další interntové servery. Ovšem i tak je lepší se chybnému čtení dat vyhnout. Celý problém srážkoměru W1080 spočívá v tom že je umístěn na plastové konzoli která se uchycuje na stožár. Chybné čtení nastane pokud se do srážkoměru opře vítr, kdy tato konzolka neudrží nápor větru a rozkmitá se. Rozkmit způsobí rozhýbání/překlápění lžičkového ramene v srážkoměru a chyba ve čtení údajů je na světě…

Řešení problému:

  • Použít program který chybné čtení detekuje a opraví
    Nevýhodou je že i tak může dojít ke zkreslení měření, protože v tomto případě lze jen těžko nastavit správnou chybovou odchylku (ta může být různá podle toho jak vítr fouká a jak velké jsou nárazy větru). Především pak kombinace vítr + déšť může způsobit chyné čtení dat (v tomto případě téměř vždy). Celého problému jsem si právě všiml když jsem v začátcích výstavby stanice používal program „WD Console“ který chybovou odchylku neuměl upravit.
  • Zpevnit konzoli srážkoměru
    Nevím jak pomůže nějaká jednoduchá „dlaha“ protože ta jen řeší ohyb konzole, ale už ne její torzi, která je zde hlavním problémem. Lepším řešením je vzít drátek uvázat jej na konec konzole a druhou stranu uvázat směrem dolů k nějaké pevné části stožáru, tak aby se konzole mírně prohla. Díky pnutí v ohybu konzole dojde k účinné eliminiaci rozkmitání které stojí za celým problémem. Je je třeba dát pozor aby se přílišným prohnutím nenaklonil celý srážkoměr (došlo by ke špatnému čtení dat – nerovnoměrné překlápění ramene uvnitř srážkoměru + menší sběrná plocha). Dále může být vhodné drátek nahradit něčím pružným – jen je si třeba uvědomit že pokud se tam dá guma, tak maximálně po jedné sezóně je guma nefunkční (drsné venkovní prostředí způsobuje rychlé tyření).
    Momentálně jsem zvolil tuto možnost tj. prohnutí drátkem. Ovšem v nejbližší době srážkoměr umístím na samostatný pevný podklad.
  • Umístit srážkoměr na novou pevnou konzoli
    Nebo na jiný rovný a pevný podklad. Pokud je zde tato možnost, je to nejlepší řešení.

Dále jsem v poslední době zkalibroval barometr který nyní měří v přesnosti až +/-0,5 hpa oproti profi stanicím ČHMÚ. Ale ještě senzor nechám pod kontrolou dalších 14 dní zda zde nebude zvýšený rozptyl s výraznější změnou tlaku.
Kalibroval jsem i vlhkoměr. Zde už to byla větší fuška a data jsem musel prověřovat několikrát denně po dobu čtrnácti dní. Ovšem pořád to ještě není ono. :( Především když vlhkost klesne pod 50% kde je přesnostní rozptyl asi 4-5% směrem dolů pod správnou hodnotu.
Obě tyto veličiny se měří pod jednotkou WH1080 a zpracovává je SW Weather Display. Kdyby měl někdo zájem o nějakou radu ohledně této kombinace, nechť se mi ozve.

Novinky o webových stránkách napíšu někdy později až toho tady více přibude :-)

Napsat komentář

Odebírat komentáře bez napsání příspěvku